Popis
Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21.storočia.
Hlavná pozornosť je venovaná profesionálnym ovčiarom – bačom a valachom.
Pastieri oviec sa svojimi vedomosťami o spracovaní mlieka výrazne odlišovali od pastierov iných hospodárskych zvierat, čo sa odrážalo v ich spoločenskom postavení a odmeňovaní.
Najdôležitejšie postavenie mal bača, patril všeobecne medzi najstarších a najskúsenejších ovčiarov.
V publikácii sú predstavené viaceré konkrétne osoby ovčiarov prostredníctvom ich osobných životných príbehov.
Autor : Iveta Zuskinová
Pozrite si aj ďalšie publikácie : Liptov Kuchyňa starých materí , Liptov : Ovčiarstvo na Liptove , Liptov : Ľudové umenie
Katalógové číslo: